Nový rok v novém bydlení: na co nezapomenout a na co si dávat pozor při novém pronájmu bytu

03.01.2023 | Bydlení a design

Chystáte se od nového roku odstěhovat do pronajatého bytu? Ať už je to vaše první bydlení v pronájmu či podnájmu nebo už si připadáte v tomto směru zkušení, měli byste si dát pozor na pár věcí, abyste nebyli v budoucnu nepříjemně zaskočeni. O co všechno se jedná?

Pronájem vs. podnájem

Hned prvním častým problémem je, že si lidé neuvědomují konkrétní rozdíly mezi pronájmem a podnájmem, přitom jsou zejména v ohledu na vaše práva markantní.

Pronájem vám poskytuje majitel nemovitosti a tento vztah upravuje občanský zákoník. S uzavřením nájemní smlouvy vám tak vznikají určitá práva a povinnosti, přičemž právní ochrana je oproti podnájemní smlouvě podstatně vyšší. Vzniká vám právo na přihlášení trvalého bydliště, ale hlavně ochrana před výpovědí bez udání důvodu.

Podnájem pak zpravidla uzavíráte s nájemcem nemovitosti a majitel o takovém kroku často nemusí ani vědět. V případě podnájmu může být smlouva uzavřena jen na určitou část nemovitosti nebo na nemovitost celou, zároveň však nevzniká právo na přihlášení trvalého bydliště a výpověď v rámci tohoto právního vztahu je mnohem jednodušší.

V rámci vaší právní ochrany je tak vhodné si při hledání nového bydlení dávat pozor na slovíčkaření podnájem vs. pronájem bytu. Jestliže hledáte bydlení v Praze vždy věnujte pozornost pouze nabídkám ve tvaru „pronájem bytu Praha“ a obloukem se vyhněte podnájem bytu v Praze.

Věnujte patřičnou pozornost předávacímu protokolu!

Ačkoli mnozí považují předávací protokol za nutné zlo, jedná se o velmi důležitý dokument, s jehož kontrolou byste měli strávit dostatek času. Předávací protokol by měl být součástí nájemní smlouvy a obsahovat řadu náležitostí.

Bez kterých náležitostí předávací protokol nepodepisovat?

Kromě jasného vymezení smluvních stran a pronajímaného objektu, by měl převáděcí protokol obsahovat informace o výši kauce, technickém stavu pronajímaného objektu a kompletního soupisu jeho vybavení, pokud je poskytnuto. Zkontrolujte si především, zda jsou v tomto předávacím protokolu zaneseny všechny vady, které by při ukončení nájemního vztahu mohly vést ke snížení vrácené kauce.

Kdo bude zřizovatel a plátce za služby?

Ohledně služeb jako je teplo, voda, elektřina, internet a další může vystupovat jako plátce majitel nemovitosti nebo vy jako pronajímatel. Tento vztah by měl být upraven v nájemní smlouvě, aby později nedocházelo ke zbytečným problémům.

V případě, že se rozhodnete být zřizovatelem těchto služeb vy, veškeré povinnosti přechází na vás, a to včetně všech práv. Díky tomu se můžete vyhnout neopodstatněném skokovému zvednutí záloh, ale máte i jistotu, že se vám případné vzniklé přeplatky skutečně vrátí.

Na druhou stranu vás to zavazuje k dalším povinnostem, takže je hlavně na domluvě smluvních stran, zda pro vás není výhodnější zaplatit vše v rámci jedné měsíční platby.

Pozor na omezování práv, nepodložené zákonem!

Ještě stále se můžete v inzerátech, a dokonce i v nájemních smlouvách setkat s omezeními, která jsou v rozporu se zákonem. Jedná se především o body, jako je zákaz návštěv, kouření nebo chov domácího mazlíčka. Ačkoli budou tyto body v nájemní smlouvě uvedeny jsou právně považovány za neplatné. Pokud pak máte možnost pronájmu jiné nemovitosti, trvejte na jejich vyškrtnutí případně rovnou odmítněte tuto smlouvu, která je v rozporu se zákonem podepsat. I když je právo na vaší straně, mohlo by vám to do budoucna způsobovat řadu problémů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat